Menu

У Берліні відбулась благодійна творча зустріч митців із Київщини (ФОТО)

У Берліні відбулась благодійна творча зустріч митців із Київщини (ФОТО)

18 березня у приміщенні арт-студії Labos World e.V Анни Угрюмової свою творчість для переселенців із України презентували українська поетеса Тетяна Іванчук та український художник Леонід Маадир

Об этом сообщает Дедал


Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".


Минулого тижня у Берліні відбулась благодійна творча зустріч із митцями з Київщини, яка спрямована на популяризацію української культури у світі. Організатором мистецького заходу виступив голова Благодійного фонду "Українська громада" Олексій Усачов.


Письменниця з Київщини Тетяна Іванчук є лауреаткою багатьох престижних всеукраїнських та міжнародних конкурсів, автором поетичних збірок для дітей та дорослих. Присутнім на заході вона представила власний творчий доробок, зачитала вірші, розповіла про свій творчий шлях, а також провела вікторину для дітей українських біженців, які отримали в подарунок ілюстровані книги дитячих віршів. Як зазначила Тетяна Іванчук, завдяки таким акціям українське слово звучить в усьому світі, тому задача митців популяризувати українську літературу, мистецтво та культуру усіма можливими способами:


Творчі люди мають нагадувати українцям в світі про їхню ідентичність та показувати приклад небайдужості по відношенні до свого народу. Зараз у нас є можливість разом з цивілізованими націями будувати спільне майбутнє.

- Тетяна Іванчук.


Український художник із Білої Церкви Леонід Маадир, роботи якого раніше виставлялися у Канаді, Німеччині, Венесуелі та Угорщині, представив присутнім картини сучасного мистецтва, а також провів майстер-клас як для дітей так і для дорослих у створенні нового полотна. Автор зауважив, що таким чином хоче нагадати, - попри кордони українці лишаються одним цілим:


Хочеться принести присутнім тепло Батьківщини та нагадування про рідний дім, адже ми одне ціле. Нас важко перемогти, бо ми маємо одну з об»єднуючих ланок – образотворче мистецтво. Саме зараз, я вважаю, всім творчим людям треба активно працювати на перемогу, всіма можливими засобами пропагувати наше рідне українське мистецтво не лише на батьківщині, але й за її межами, бо то і є наша боротьба з ворогом.

- Леонід Маадир.


У свою чергу присутня на зустрічі відома українська художниця та член арт-студії Labos World e.V Міла Тагієва (Ротштейн), яка проводить заняття з малювання для українських дітей, представила свою незавершену роботу про рідне місто Маріуполь. Тож у рамках майстер-класу Леонід Маадир, на запрошення художниці, продовжив творчий процес над картиною.


Моя робота – це картина з реального фото на набережній в Маріуполі, яке було зроблено за тиждень до початку війни. Я і до нині я не можу її закінчити, тому сьогодні хочу надати можливість Леоніду Маадиру попрацювати над полотном. Сподіваюсь він зможе закінчити цю нелегку для мене роботу.

- зазначила Міла Тагієва (Ротштейн).


Не оминуло увагою цю культурну подію посольство України в Німеччині в особі радниці з питань культури Аліси Подоляк, яка наголосила на важливості подібних мистецьких акцій.


Такі заходи в Берліні, у зв’язку із подіями в Україні, відбуваються досить часто, але завдяки сьогоднішній зустрічі особливо відчувається дім. Це надихає на думки про повернення додому та зустріч з рідними. Сьогодні дуже приємно почути українську поезію, побачити українські картини і ще раз зрозуміти як важливо показувати українську культуру в Берліні, зустрічатися з однодумцями, з українцями для взаємної підтримки.

- Аліса Подоляк.


Варто відмітити, що художня студія Labos World e.V із початку війни в Україні проводить заняття із арт-терапії, активно сприяє роботі з психологічної та соціальної інтеграції вимушених біженців — жінок, дітей та молоді. Тож колективу було передано Подяку від народного депутата України Олександра Горобця за активну участь у допомозі українцям у Німеччині. Анна Угрюмова подякувала українським митцям, представниці відділу культури Алісі Подоляк та організатору творчої зустрічі Олексію Усачову.


Як відмітив сам Олексій Усачов, такі акції – це спільні зусилля для спільної перемоги:


Мета нашої зустрічі сьогодні — представити творчість художника та письменниці з України, а також спільними зусиллями створити декілька картин, які згодом будуть виставлені на аукціон, кошти з якого будуть переказані на потреби Київського військового госпіталю. Таким чином ми спробуємо спільними зусиллями зробити добру справу для нашої спільної перемоги.

По завершенні заходу, за ініціативи радниці з питань культури Аліси Подоляк, у приміщенні посольства України у Німеччині відкрилась персональна виставка картин Леоніда Маадира.


Нагадаємо, що у німецькому місті Нойбранденбург відбулась творча зустріч митців з Київщини.





Міла РотштейнАліса ПодолякАнна УгрюмоваТетяна ІванчукЛеонід МаадирОлексій Усачов

Источник: Руссиангейт