Menu

Як зростуть ціни на пальне після повернення податків до довоєнного рівня,

бензин,заправка,азс,дизтопливо

Із 1 липня в Україні планують повернути податок на додану вартість (з 7 до 20%) та акцизи на пальне, які скасували в березні 2022-го, до довоєнного рівня. Унаслідок цього, ціни на бензини та дизпаливо суттєво зросте.

Об этом сообщает Скелет РУ


Такий прогноз дав директор компанії "Консалтингова група А-95" Сергій Куюн, передає Forbes.

За його словами, після поновлення акцизів до довоєнного рівня податок на бензин зросте більше ніж удвічі – до 213 євро, на дизпальне – майже на 40% – до 139,5 євро за 1000 літрів.

На думку Куюна, це своєчасне та правильне рішення – насамперед, країні потрібні гроші. З урахуванням оцінок поточного споживання моторних палив, держбюджет почне отримувати додатково щомісяця близько 8 млрд₴

До того ж нафтопродукти – імпортний товар, який у валютних витратах держави посідає друге місце після зброї. Наразі в країні потрібно скорочувати відтік валюти. Підвищення податків і відповідно зростання цін – один із засобів скорочення споживання пального.

Якщо орієнтуватися на поточну ситуацію та повернення до довоєнних акцизів, то після 1 липня ціни на пальне зростуть так:

  • бензин – на 11,2 грн/л: з 47,17 грн/л до 58,35 грн/л;
  • дизпальне – на 7,7 грн/л: з 47,43 грн/л до 55,1 грн/л;
  • LPG – на 2,6 грн/л: з 21,77 грн/л до 24,4 грн/л.

Утім, наголошує Куюн, про точний рівень цін можна буде говорити ближче до 1 липня, коли будуть відомі світові (закупівельні) ціни. Хоча, в будь-якому разі подорожчання буде відчутним, підкреслив він.

Источник: Инсайдер РУ