Menu

"Укргазвидобування" у перші дні повномасштабної війни підпільно видобувало газ на окупованих територіях,

укргазвидобування

Держкомпанія "Укргазвидобування" у перші дні повномасштабної війни підпільно видобувало газ на окупованих територіях.

Об этом сообщает Собеседник


Про це повідомив колишній т.в.о. гендиректора компанії Олександр Романюк, передає LIGA.net.

"В перший тиждень ворог захопив Балаклію. А це за 20 кілометрів від центрального офісу філії Шебелинкагазвидобування. Це означало, що під окупацію потрапило близько 40 наших родовищ – з людьми, транспортом, буровим та іншим обладнанням", – розповів він в інтерв’ю виданню.

За його словами, основним завданням на той момент було врятувати людей, допомогти Збройним Силам України й одночасно – втримати видобуток.

"Буквально під кулями наші хлопці заправляли військову техніку на наших заправках, видобували газ на окупованих територіях і перенаправляли його на підконтрольну. Хлопці тоді сильно ризикували. На жаль, деякі з них за це поплатилися. Коли їх знайшли зрадники та вороги, – там були тортури й все що завгодно. Слава Богу, що вижили. Всі вони – справжні герої", – розказав Романюк.

За його словами, компанія внаслідок війни отримала близько $1 млрд збитків. До цієї суми входять втрати видобутку, знищені об’єкти інфраструктури й обладнання.

"Прильоти по наших об’єктах почалися з другого тижня вторгнення, коли були захоплені Балаклія та Куп’янськ. Також росіяни їх регулярно знеструмлювали, обстрілюючи з артилерії. Лінії, які дають електроенергію нашим об’єктам, їм точно були відомі.

На жаль, оркам зрештою вдалося знищити один із мегакритичних для "Укргазвидобування" об’єктів – Шебелинський ГПЗ. Тільки за літо по заводу прилетіло приблизно 50 мін, снарядів і ракет. Він знаходився за 13 км від ворога", – сказав Романюк.

На початок 2023 року в компанії через війну загинули 13 співробітників, десять із них воювали у лавах ЗСУ.

Источник: Компромат СНГ