Menu

Економіка рф починає руйнуватися – WSJ



Інвестиції скорочуються, робочої сили не вистачає, бюджет стискається.

Об этом сообщает Редакция


Через розпочату Росією війну в Україні і введені за це проти неї санкції економіка Росії починає зазнавати краху. Про це йдеться у статті The Wall Street Journal.


У статті йдеться про те, що російське вторгнення в Україну спричинило зростання цін на нафту і природний газ, що принесло Москві величезні прибутки, але тепер цієї можливості вона позбавлена. Адже введені проти Росії санкції Заходу стають дедалі жорсткішими і, як наслідок, доходи Росії скорочуються, а її економіка почала падати.


Через санкції російські газ і нафта втратили ринки збуту і перестали приносити Кремлю надприбутки, як це було раніше.


Водночас російський рубль впав більш ніж на 20% з листопада по відношенню до долара.


Через мобілізацію і виїзд неохочих мобілізуватися Росія стрімко втрачає робочу силу. А невзначеність у країні стримує інвестиції.


«Російська економіка вступає в довгострокову регресію», – прогнозує Олександра Прокопенко, колишня чиновниця Центробанку РФ, яка залишила країну невдовзі після вторгнення.


При цьому Росія стає усе більш залежною від Китаю.


Російський мільярдер Олег Дерипаска також заявив, що в Росії закінчуються гроші.


«Наступного року грошей не буде, нам потрібні іноземні інвестори», – заявив Дерипаска на економічній конференції.


Якось восени Путін сказав, що економіка РФ не впаде більш як на 2,5% у 2022 році, і одразу у даних Росстату розпочався справжній будівельний бум – усе промвиробництво, як і до цього, знижувалось, а от будівництво стрімко летіло вгору, мало не подвоївшись в останні місяці року. Паралельно, щоправда, скорочувалися: виробництво цементу, бетону та інших будматеріалів, обсяги введеного в експлуатацію житла, кількість будівельників та їхні зарплати. Це все, що треба знати про рівень оптимізму у російській статистиці. Але навіть у цих переможних даних уже можна зустріти показники, які щонайменше заперечують тезу російського диктатора, що всі фінансові, бюджетні та структурні ризики РФ уже пройшла, причому гідно. Насправді найцікавіше все ще попереду.


«Аргумент»

Источник: Скандалы РУ